Εκδήλωση -αφιέρωμα στους οργανοποιούς αδελφούς Παναγή από το Σύλλογό μας.

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε στον υπαίθριο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου – Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών από το Σύλλογό μας σε συνεργασία με τον καθηγητή ΜΕ και μουσικό κ.Στέλιο Μαργαρίτη, ένα τιμητικό αφιέρωμα στους αδελφούς Παναγή, ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της οργανοποιίας.
Ο Πανηγύρης Παναγής με καταγωγή από τη Σύμη και εγκαταστημένος στη Μάκρη Μ. Ασίας, έδειξε από μικρός την αγάπη του για τη μουσική και τα μουσικά όργανα. Στην αρχή άσκησε το επάγγελμα του μαραγκού στο κατάστημά του στη Μάκρη. Κατασκεύασε μόνος του τόρνο και προχώρησε τη δουλειά του. Δούλεψε πολύ με τις κασέλες και μπαούλα για τις προίκες των κοριτσιών. Παράλληλα άρχισε να κατασκευάζει μουσικά όργανα και σύντομα έγινε γνωστός για τα λαούτα του στη Μάκρη και τα Δωδεκάνησα. Έπαιζε όμως και ο ίδιος λαούτο. Χαρακτηριστικό είναι το δίστιχο των Μακρηνών –Λιβισιανών «Τα τρία καλά του Λιβισιού: η δάσκαλους Μουσαίος, ο βγιλιτζής ο Χριστοφής και το λαούτο του Πανηγύρη». Το 1922 ακολούθησε με την οικογένειά του το δρόμο της προσφυγιάς. Με τους δύο γιους Γιώργο και Βασίλη άνοιξαν κατάστημα στη Δραπετσώνα. Μετά το θάνατο του πατέρα τους τα αδέλφια μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στην Αθήνα. Τα μουσικά τους όργανα λαϊκές και κλασσικές κιθάρες, λαούτα, μπουζούκια και μαντολίνα ήταν περιζήτητα. Κατασκεύασαν μπουζούκια και κιθάρες για πολλούς γνωστούς τραγουδιστές : το Μαν. Χιώτη, το Νταλάρα, τον Κώστα Χατζή, το Γούναρη, τον κιθαρίστα Φάμπα και πολλούς άλλους επώνυμους μουσικούς και ανώνυμους ερασιτέχνες. Κατασκεύαζαν επίσης όργανα για το μουσικό οίκο «Γαϊτάνος», ενώ όργανα έστελναν κατόπιν παραγγελίας και στο εξωτερικό.

Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση της ζωής και του έργου των αδελφών Παναγή, από τον Παναγιώτη Καγιάφα, ερευνητή της ιστορίας της οργανοποιίας και λειτούργησε έκθεση μουσικών οργάνων και φωτογραφικού υλικού των Παναγή. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των γνωστών μουσικών Χρήστου Τσιαμούλη και Κώστα Σιδερή σε παραδοσιακά τραγούδια, της χορωδίας του Συλλόγου, και της ρεμπέτικης παρέας του Χάρη και Βαγγέλη από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Σύλλογος των Μακρηνών χάρη στη δωρεάν συμμετοχή των καλλιτεχνών και την βοήθεια των μελών και του ΔΣ παρουσίασε ένα ποιοτικό πρόγραμμα που βρήκε μεγάλη απήχηση, όπως φάνηκε από το πολυπληθές ακροατήριο.

09-15_g.ekdilosi Syllogou Makrinon Panagi 1Ekdilosi Syllogou Makrinon Panagi 2

Post a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top